Holland Friesland Team Wedstrijden

De Hollandse en Friese Regenboogzeilers komen ieder jaar in twee teamwedstrijden tegen elkaar uit in het kader van de Kaag- en de Sneekweek. Deze Holland-Friesland teamwedstrijden vormen eigenlijk nog steeds de hoogtepunten van het zeilseizoen.

De wedstrijden worden op een korte baan gezeild (up-and-down) die heel overzichtelijk is voor het publiek.  Het gaat erom dat de schepen als team zo goed mogelijk eindigen.   Zeker op de Kaag gaan honderden sloepen en schepen het water op om dit spektakel te bekijken en is het naast de zeer spannende wedstrijden, waar met het mes op het dek gestreden wordt voor de titel, één groot feest.

Programma Kaagweek Holland-Friesland 2021

volgt z.s.m.

…….

De Regenboog:
Dit is een klassieke plassenboot en een zwaar overtuigde 3-mans gaffel getuigde kielboot die ook wel de “Koningin van het Water”wordt genoemd.   Door haar mooie lijnen en haar tuigage is het een majestueuze verschijning op het water.   Zeker met wat wind is het zeker de moeite waard om wedstrijden van deze schepen te bekijken.

Oorsprong team-wedstrijden:
De heer ir. J.C. van Hoolwerff, vele jaren voorzitter van de Kon. Zeil, Roei & Motorsport vereniging “de Kaag” stelde een mooie zilveren wisselbeker ter beschikking die oorspronkelijk jaarlijks verzeild kon worden door vier teams van twee boten van de Kaag, Sneek, de Braassem en Rotterdam.  In 1937 werd de organisatie aangepast. De deelnemende groepen werden toen gevormd door twee Regenboogteams van de zeilverenigingen KWV Kaag en KW Sneek.  Hierdoor werd de basis gelegd voor de nu traditionele jaarlijkse Holland – Friesland wedstrijden.     [1] = gewonnen  en [0] verloren of niet verzeild.

Foto Wietske van Soest

Foto:  Wietske van Soest